Stop vzteklé mámě

Pořád tě něco vytáčí? Cítíš se neustále pod tlakem? Držíš se jak jen to jde a pak bouchneš? Chápu tě. Není to tak dlouho, co jsem se cítila většinu dní dost podobně. Vystresovaná, úzkostlivá maminka a navíc plná vzteku. A že ta emoce má sílu, když jí dáme průchod!

Tady však narážíme na zásadní problém vzteku. Uvěřili jsme, že vztek je špatně. Začali jsme se vlastně vzteku bát a raději ho zadusili a zadupali hluboko do sebe. První krok k uzdravení se ze své hněvivé identity je, že uznáte svůj vztek. Že ho přijmete a dáte mu pozornost. Jakmile v sobě přenastavíte program o tom, že vztek je špatně, máte napůl vyhráno. Je dost možné, že už jen upuštěním odporu ke vzteku se vaše vlastní vztekání zmírní.

Uznej svůj vztek. Přiznej si, že ho máš v sobě. Uznání vzteku je prvním krokem na cestě k práci s touto emocí.

Dalším krokem je se naučit hněv zpracovat. Ze začátku to možná bude dost dramatické. Pokud jste celý život v sobě vztek zadupávali, bude nějakou chvíli trvat, než ho ze sebe dostanete. A tady přichází na řadu další nelehký úkol. Dát průchod vzteku v plné síle. No přiznám se, že když jsem si konečně dovolila pořádný záchvat vzteku, dost mě to vyděsilo. Té síly v těle je při hněvu opravdu hodně. Mně pomáhají tyto metody:

  • Metoda gradace. Tuto metoda mě naučila moje terapeutka a jde o to, že tu emoci vygradujete do maxima. Hecujete se, co vás vše na té situaci štve.
  • Bouchání. Pořiď si polštář a vrhni se na něj.
  • Zvedání velmi těžkého předmětu
  • Křik do polštáře. Můžeš použít ten stejný a zařvi do něj z plných plic.

Tuhle jsme se sestrou zkoušely ve venkovním prostředí své hlasivky a to je teda něco! Zkuste si samy někdy na bezpečném místě zakřičet. Teď mám na mysli ne jen aaaaa zakřičení, ale opřít se do toho, opravdu opřít se do toho celým tělem a do hlasivek poslat všechno, co vás štve.

Časem se od nahromaděného vzteku vyčistíte a všimnete si, že už třeba tolik bouchat a křičet nepotřebujete. Začnete se učit rozlišovat vztek v jeho začátku a vidět ho jako navigaci. O vzteku a emocích maminek jsem napsala eBook, kde s vámi sdílím svou cestu a co mi pomohlo.

Velmi důležitým prvkem s prací na sobě je sebereflexe, kterou jsem již zmínila a dále také laskavost. Být laskavá k sobě a dovolit si dělat chyby je základní schopnost, kterou bychom si jako maminky na cestě k láskyplnému mateřství měly osvojit.

Veronika Pospíchalová
Koučuji maminky, aby žily se svými dětmi ve větší harmonii. Pomocí nástrojů emoční inteligence vnáším do jejich domovů radost a klid. Můj příběh najdete zde. Jsem také autorkou eBooku Proč se vztekám na děti a co s tím?
  • Chcete přestat křičet na své děti a nevíte jak na to? Chcete se naučit zachovat klid ve vypjatých situacích? Napsala jsem eBook Jak nevybuchnout pro všechny maminky, které to opravdu chtějí dělat jinak.

  • Nejnovější články
  • Kategorie
  • Najdeme se na Facebooku: